Assessing Knowledge, Attitudes, and Practices Toward Probiotics Among Pharmacists in Tripoli, Libya: A Cross-Sectional Study
DOI:
https://doi.org/10.69667/lmj.2517117Keywords:
Probiotic, knowledge, attitudes, practices, Tripoli, Libya.Abstract
Probiotics have gained significant attention for their potential health benefits, particularly in gastrointestinal and immune-related conditions. This study aimed to assess the knowledge, perceptions, and prescribing practices of pharmacists in Libya regarding probiotics. A cross-sectional study was conducted among 135 participants, including pharmacists, using a self-designed questionnaire and face-to-face interviews for data collection. Data were analyzed using descriptive statistics and Chi-Square tests to examine associations between demographic variables and probiotic-related knowledge, attitude, and practices using IBM SPSS Statistics version 24. Descriptive statistics was used. P values less than 0.05 were considered to be significant. The analysis revealed significant associations between demographic factors and knowledge, attitudes, and practices (KAP) regarding probiotics. Educational level was strongly associated with nearly all knowledge aspects (e.g., familiarity, understanding, uses, microorganisms, and side effects of probiotics; p < 0.001) and practice-related variables (e.g., conditions for use, forms recommended; p < 0.001). Age significantly influenced understanding, uses, microorganisms, side effects of probiotics (p < 0.05), and attitudes toward recommending probiotics (p < 0.001). Years of experience and occupation were also significant predictors of knowledge and attitudes, particularly regarding sources of information and recommendations (p < 0.05). Gender, however, showed no significant associations with KAP variables (p > 0.05). These findings underscore the importance of education, age, professional experience, and occupation in shaping KAP related to probiotics. In conclusion, educational level, age, years of experience, and occupation significantly influence knowledge, attitudes, and practices (KAP) regarding probiotics, with education being the strongest predictor. These findings emphasize the need for targeted education and training, especially for those with lower education or limited experience, to enhance probiotic-related KAP. Further research is recommended to inform strategies for diverse populations.
اكتسبت البروبيوتيك اهتمامًا كبيرًا لفوائدها الصحية المحتملة، وخاصة في الحالات المرتبطة بالجهاز الهضمي والجهاز المناعي. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم المعرفة والتصورات وممارسات وصف الأدوية للصيادلة في ليبيا فيما يتعلق بالبروبيوتيك. أجريت دراسة مقطعية بين 135 مشاركًا، بما في ذلك الصيادلة، باستخدام استبيان مصمم ذاتيًا ومقابلة وجهاً لوجه لجمع البيانات. تم تحليل البيانات باستخدام الإحصاء الوصفي واختبارات مربع كاي لفحص الارتباطات بين المتغيرات الديموغرافية والمعرفة والمواقف والممارسات المتعلقة بالبروبيوتيك باستخدام IBM SPSS Statistics الإصدار 24. تم استخدام الإحصاء الوصفي. اعتُبرت قيم P الأقل من 0.05 ذات دلالة إحصائية. كشف التحليل عن ارتباطات مهمة بين العوامل الديموغرافية والمعرفة والمواقف والممارسات (KAP) فيما يتعلق بالبروبيوتيك. ارتبط المستوى التعليمي ارتباطًا وثيقًا بجميع جوانب المعرفة تقريبًا (على سبيل المثال، الألفة والفهم والاستخدامات والكائنات الدقيقة والآثار الجانبية للبروبيوتيك؛ قيمة P < 0.001) والمتغيرات المتعلقة بالممارسة (على سبيل المثال، شروط الاستخدام والأشكال الموصى بها؛ قيمة P < 0.001). أثر العمر بشكل كبير على الفهم والاستخدامات والكائنات الدقيقة والآثار الجانبية للبروبيوتيك (قيمة P < 0.05) والمواقف تجاه التوصية بالبروبيوتيك (قيمة P < 0.001). كانت سنوات الخبرة والمهنة أيضًا من المتنبئين المهمين للمعرفة والمواقف، وخاصة فيما يتعلق بمصادر المعلومات والتوصيات (قيمة P < 0.05). ومع ذلك، لم يُظهر الجنس أي ارتباطات مهمة بمتغيرات المعارف والمواقف والممارسات (قيمة P> 0.05). تؤكد هذه النتائج على أهمية التعليم والعمر والخبرة المهنية والمهنة في تشكيل المعارف والمواقف والممارسات المتعلقة بالبروبيوتيك. وفي الختام، يؤثر المستوى التعليمي والعمر وسنوات الخبرة والمهنة بشكل كبير على المعارف والمواقف والممارسات المتعلقة بالبروبيوتيك، حيث يكون التعليم هو أقوى المتنبئين. تؤكد هذه النتائج على الحاجة إلى التعليم والتدريب المستهدفين، وخاصة لأولئك الذين لديهم تعليم أقل أو خبرة محدودة، لتعزيز المعارف والخبرات والممارسات المتعلقة بالبروبيوتيك. ويوصى بإجراء المزيد من البحوث لإعلام الاستراتيجيات لمختلف السكان
References
Food and Agriculture Organization (FAO) & World Health Organization (WHO). Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. FAO/WHO Expert Consultation Report. 2001.
Hill C, Guarner F, Reid G, Gibson GR, Merenstein DJ, Pot B, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11(8):506–514.
LeBlanc JG, Chain F, Martín R, Bermúdez-Humarán LG, Courau S, Langella P. Beneficial effects on host energy metabolism of short-chain fatty acids and vitamins produced by commensal and probiotic bacteria. Microb Cell Fact. 2017;16(1):79.
Kumar R, Patel M. Probiotics in health and disease: A review of recent trends. J Clin Med. 2021;10(4):789.
Miller K, Thompson L. Evidence-based guidelines for probiotic use: A call for standardization. J Clin Microbiol. 2019;57(6):e01234-19 .
Sheneeb R, Hasen Y, ALallam W, Fleafla A. Breast Cancer Chemoprevention: A Literature Review. AlQalam Journal of Medical and Applied Sciences. 2021 May 1:163-9.
Atia A, Essam N, Fathi M, Abdullah N, Ahmed R. Cancer Prevalence in Libya: A Systematic Literature Review. Libyan International Journal of Oncology. 2025 Mar 3:1-6.
Sanders ME, Merenstein DJ, Reid G, Gibson GR, Rastall RA. Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: From biology to the clinic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019;16(10):605–616.
Abbas MO, Ahmed H, Hamid E, Padayachee D, Abdulbadia MT, Khalid S, et al. Pharmacists’ knowledge, perception, and prescribing practice of probiotics in the UAE: A cross-sectional study. Antibiotics. 2024;13(10):967.
Arshad MS, Saqlain M, Majeed A, Imran I, Saeed H, Saleem MU, et al. Cross-sectional study to assess the healthcare professionals’ knowledge, attitude and practices about probiotics use in Pakistan. BMJ Open. 2021;11(7):e047494 .
Garcia V, Gómez M, Rodríguez A. Attitudes and perceptions of healthcare professionals toward probiotics: A systematic review. J Clin Gastroenterol. 2020;54(8):678–685.
Williams NT, Patel A, Smith R. Probiotic prescribing practices among healthcare professionals: A global perspective. J Nutr Health. 2022;55(3):234–245.
Anderson J, Smith P, Brown T. The role of education in shaping probiotic-related knowledge and practices. J Health Educ Res. 2018;33(2):145–156.
Lee S, Johnson R. The impact of professional experience on probiotic-related behaviors. J Clin Pharm Ther. 2023;48(1):45–52.
Jones L, Brown K. Gender differences in probiotic knowledge and attitudes: A cross-sectional study. J Nutr Educ Behav. 2017;49(5):389–395.